Przepis na Pizze
Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):
- 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 25 g drożdży świeżych
- 1,5 szklanki letniej wody
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).
Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny.
Blachę do pizzy wysmarować oliwą (dodatkową).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować z nich spody na pizzę, bezpośrednio na blaszce, pozostawiając nieco grubsze brzegi.
Na spód z ciasta wyłożyć sos pomidorowy, następnie nasze ulubione dodatki. Odstawić na około 20 – 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia spodu, choć nie jest to niezbędne – wyrośnięty spód to grubsze, bardziej ‚puchate’ ciasto.
Piec około 15 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę w niższej temperaturze – około 230ºC (to zależy od piekarnika). Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
Podawać gorącą.
Przepis na mój ulubiony sos do pizzy:
- 1 puszka pomidorów, odsączonych
- 1 łyżka octu balsamicznego
- duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- pół łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii
- pół łyżeczki suszonego oregano lub 1 łyżka świeżo posiekanego oregano
- 2 duże ząbki czosnku drobno posiekane
- duża szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Ilość tego sosu wystarcza (według mnie) na szczodre posmarowanie 2 spodów ciasta.
Sos można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia, można też mrozić.
Smacznego :-).